Víz-, Gáz- és Fűtésszerelés | Budapest és Pest megye

+36 (30) 637 - 9534 [Tusz Balázs]

Egyszerűsített gázkészülék cseréje

Ebben a rövid cikkben az egyszerűsített gázkészülék csere témakört járjuk körül röviden. Jogszabályok, technikai tudnivalók, megoldási lehetőségek.

Mit jelent az egyszerűsített gázkészülék csere?

Mint ahogy a neve is sugallja, egyszerűbben hivatalossá tudunk tenni egy készülékcserét. Ha nem változtatunk a fogyasztói gázvezeték nyomvonalán, (a gázóra utáni szakaszon), akkor ezt mérnöki terv nélkül is le tudja papírozni a megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember. Az egyszerűsített gázkészülék csere tehát egy olyan engedélyeztetési eljárás, amely a tulajdonos számára gyorsabb és olcsóbb is.

Ki végezhet el egy ilyen műveletet?

Először is azt kell letisztáznunk, ki végezheti el a cserét. Az elsődleges szempont mindig a biztonság, ennek megfelően jártak el jogalkotók is. Jelen jogszabályok szerint (2021) az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag a megfelelő jogosultsággal bíró épületgépész mérnök vagy gázipari biztonsági felülvizsgálói végzettséggel rendelkező gázszerelő végezheti el!

Hogy tudom ezt ellenőrizni?

Ennek két módja is van. Ügyfélként mindig kérje el a gázigazolványt, aminek a hátoldalán ott szerepel az, hogy mire jogosult a szerelő. A másik lehetőség, hogy a mérnöki kamarara oldalán (mmk.hu) le tud bárkit ellenőrizni név alapján. Az egyik kép az érvényes gázigazolványt mutatja, a másik pedig az online nyilvántartásban szereplő adatokra példa.

Milyen szabályok érvényesek általánosságban?

  • Az általunk kiválasztott új készülék nem lehet 36 kW-nál nagyobb hőterhelésű.
  • Az új készülékünk nem lehet erősebb hőterhelésű, mint a régi!
  • A meglévő fogyasztói gázvezeték nyomvonalán nem lehet változtatni (ahhoz kell az új gázterv)

A gyakorlatban ez azt jelenti tehát, hogy egy 24 kW-os készülék helyett pontosan ekkorát vagy kisebbet lehet felszerelni (de a maxium 36 kW-osat sajnos nem).

Mennyibe kerül a csere?

Az egyszerűsített gázkészülék csere ára jól kalkulálható a legtöbb esetben, de érdemes helyszíni árajánlatot kérni. A cikk írásakor (2021. februárban) az engedélyeztetés ára átlagosan 50.000 Ft.

Mit kell tudni a kéménnyel kapcsolatban?

Ez már egy picit bonyolultabb kérdés a gázkészülék cserénél. Társasháznál fontos tudni, hogy egyedi vagy gyűjtő kéményünk van. Gyűjtő kéménynél nagyon szigorú szabályozás van, továbbá sokszor egyediek az épület és a rendszer adottságai. Erről nagyon hosszan lehetne írni, ezért inkább hívjon fel és szívesen tájékoztatom telefonon. Egyedi kémény esetén béleltetnünk kell és azt a megfelelő szakhatósággal engedélyeztetni.

Léteznek készülékkel együtt tanúsított kémények, és ebben az esetben az engedélyeztetés elmaradhat. Lehetőség van még oldalfali kivezetésre is, aminek létjogosultsága inkább kertes házas övezetben van. A legfontosabb alaszabályok: égéstermék elvezető körül 2 méteres sugárban nem lehet nyílászáró és vele szemben 10 méterig lakóépület!

Hogyen lehet elindítani a folyamatot?

Ha bennünket választ, mi mindent intézünk Önnek A-Z-ig, ha szeretné. A helyszíni felmérést követően kap egy végleges árajánlatot, amiért teljeskörű felelősséget is vállalok. Az engedélyeket elintézem, az anyagokat beszerzem. Semmiféle meglepetés nem érheti, így Önnek már csak élveznie kell majd az új kazán adta előnyöket.

Üdvözlettel:
Tusz Balázs
Épületgépész technikus
Gázipari biztonsági felülvizsgáló

Hívjon bizalommal!

+36 (30) 637 - 9534

Név: *
Hiányzó / hibás név!
E-mail cím: *
Hiányzó / hibás e-mail cím!
E-mail cím: *
Hiányzó / hibás e-mail cím!
Telefonszám:
Kérdése, üzenete:
Személyes adatait csak az Adatvédelmi Nyilatkozat elfogadásával tudja elküldeni. Ez nem nekünk fontos, hanem törvényi követelmény.


Gyors, pontos munkavégzés
Kiváló ár-érték arányban
100% garanciával!

Kérdése van? Hívjon bizalommal vagy kérjen visszahívást a kapcsolat aloldalon!

Tusz Balázs
Hívás: +36 (30) 637 - 9534